Saç Ekimi Yapılmış Alanının Travmadan Korunması

Saç Ekimi Yapılmış Alanının Travmadan KorunmasıSaç ekiminde operasyon bittikten sonra saçlarına ekim yapılmış hasta evine gidebilir. Çünkü lokal anestezi altında yapılan bir operasyondur. İşlemin bitiminde donör alana pansuman yapılmaktadır. Fakat alıcı alan çeşitli antibiyotikler uygulandıktan sonra pansuman yapılmamakta ve açık bırakılmaktadır. Ekimden hemen sonra eve giderken kep, şapka, başlık kullanılmamaktadır. Eğer bu başlıklar kullanılırsa kendileri ekilen saçlara sürtünebilir ve zarar verebilirler.

Ekilmiş greftler yerlerinde dursalar da yine de ilk bir kaç gün herhangi bir travma ile yerlerinden çıkabilirler. Greftlerin doku ile bütünlük sağlaması zaman almaktadır. Zaman olarak genellikle ekim sonrası 10. Gündür.  Bu sebepten ekimden sonra bu alanın çeşitli travmalardan korunması gerekmektedir.

Oluşabilecek Travmalar

En önemli hususlardan birisi araca binerken ya da inerken ekim yapılan alanın korunmasıdır. Kişi araca binerken ya da inerken yada alçak bir yerden geçerken ekilen alanı herhangi bir yere çarpma gibi hallerden kaçınmalıdır.

Ayrıca ekim bölgesinin diğer çarpmalardan da korunması gerekmektedir. Ekimden sonra eve giderken ani frenlerin yapılabildiği,  çok kalabalık olabilecek ve emniyet kemeri olmayan toplu taşıma araçlarını kullanmak ta önerilmemektedir. Hasta hususi araç ile eve dönecekse aracı bir yakınının kullanması uygundur. Bu durumda yine ani frenlemelerle meydana gelebilecek araç içi travmalardan korunmak için mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır.

Diğer bir hususta hava koşullarıdır. Ekim sonrası hasta yağmur veya kar altında yürümemelidir.

Aşırı rüzgarlı havalarda yine havada toz olmaktadır. Yeni ekim yaptırmış hasta bu hava koşullarında dışarı çıkmamalıdır. Saç ekimi yaptırmış bir kişinin çevresindeki insanlar da dikkatli olmalı ekim bölgesine çarpmamaya dikkat etmelidirler. Özellikle ilk günlerde uyuma esnasında ekilen saçların yastık ile sürtünme olmamasına dikkat edilmelidir.

    Doktora Sorun