Saç Ekiminde Donör Alan Nedir?

Donör (verici bölge) olarak adlandırılan bölge saç köklerinin bulunduğu bölgedir. Buradan kıl kökleri alınarak saçsız bölgeye saç ve kıl köklerinin nakledilmesi işlemidir.

Saç ekiminde dönor alanSaç ekiminde genelde donör bölge olarak saçın ense arkası, kulak başı ve arkası donör alanı olarak kullanılacak olsada diğer bir yöntemde kullanılacak donör alanı çene altı, omuz, bacak göğüs kılları verici bölge kabul edilebilmektedir. Hastanın kıl yapısına ve yoğunluğuna göre donör (verici) alanın istenilen verimin alınabileceği doğrultusunda kök alımına karar verilir. Ekim işleminde önemli olan seçilen donör bölgenin yeterliliği, kıl yoğunluğu ve işlem sonucu ekilen alanın kök üretiminin ne kadar verici  ve hızlı olacağı hasta için önemli bir etkendir. Donör bölgenin zayıf olması ve ekim için alınacak greft sayısının verici bölgenin karşılayamayacağı kadar saç kökü alınması sonrasında verici bölgeye zarar vererek hem deri açılmasına hemde estetik olarak kötü görünmesine sebep olacaktır. Bu yüzden ekimden önce yapılan muayenede verici sahanın iyice analiz edilmesi ve alınabilecek kökten daha fazla saç kökünün alınıp görüntünün bozulmamasına dikkat edilmelidir. Ve hastanın da donör bölgesinin ne kadar sıklıkta  ve kaç grefte kadar alım yapılarak ekim yapılabileceği konusunda uyarılmalıdır. Saç telinin kalınlığı saçın yoğun ve dolgun gösterebilmektedir. Fakat dolgunluk ve yoğunluk birbirine karıştırılmamalıdır.

Ortalama yetişkin bir insanda saç yoğunluğu 250-300 arasında değişmektedir. Saç alımının yoğunluğu kadar alımın nasıl yapıldığı da önem arz etmektedir. Çevredeki saç köklerinin de zarar görmeden alım yapılmasına dikkat edilmelidir. Kişi alım konusunda ısrar edebilir. Fakat bu ısrar üzerine daha fazla alım yapılmamalıdır. Çünkü alımın gereğinden fazla yapılması o alanda ( verici saha) kelleşme ve dökülmeye sebebiyet verebilir. Burada elin hassasiyeti ve ekim yapacak plastik cerrahınızın tecrübelerine dayanılmaktadır.

Muayene sırasında hasta ve cerrah birlikte planlama yapar ve alınacak kök, donör alanın yeterliliği konuşulur ise bir problemle karşılaşılmadan sağlıklı bir şekilde ekim işlemi gerçekleştirilecektir.

Donör Alan Sahası

İde­al do­nör alan kel­li­ğe yol açan aşa­ma­lı minya­tü­ri­zas­yon (gö­rün­mez saç) sü­recin­den et­ki­le­me­miş saç fo­li­kül­le­ri­ni içe­ren bir böl­ge­dir. Kısaca saçların dökülmeye dirençli olan bölgesidir, saç ekiminde alınak kökler bu bölgeden çıkartılarak elde edilir.

Bu ala­nın sı­nır­la­rı de­ğiş­mek­te­dir an­cak ge­nel­lik­le dış ku­lak yo­lun­dan ge­çen bir hat an­te­ri­or sı­nır ola­cak şe­kil­de ta­rif­le­nir. İn­fe­ri­or sı­nır ti­pik ola­rak en­se­de­ki saç sı­nı­rı­nın 4 cm yu­ka­rı­sı­dır. Su­pe­ri­or sı­nır kel­leş­me böl­ge­si­nin pos­te­ri­or sı­nı­rın­da­ki yer­le­şi­mi­ne bağ­lı ola­rak de­ğiş­mek­te­dir. Bu sı­nır ti­pik ola­rak ok­si­pi­tal or­ta hat­ta in­fe­ri­or sı­nı­rın üs­tün­de 7 cm’dir, mid­la­te­ral ok­si­pu­ta doğ­ru 8 cm’ye çık­mak­ta­dır ve ku­lak­la­rın yu­ka­rı­sın­da 5 cm’ye ka­dar da­ral­mak­ta­dır. Saç yo­ğu­nluğu or­ta hat­ta en yük­sek se­vi­ye­ de iken ku­lak­la­rın yu­ka­rı­sın­ da la­te­ral­de ve en­se­ye doğ­ru in­fe­ri­or sı­nı­rın al­tın­da azal­mak­ta­dır.

Donör alan sahası olası ve ileri süreçte saç dökülmelerinin oluşabileceği tekrar bir saç ekimi gerekebileceği göz alınarak bırakılmalıdır, ve bu kriterlerde değerlendirilmelidir.

Saç Ekimi için Donör alandan greft elde etmek

Donör alanın Tedavisi; Daha sonra izole edilip yerlerinde bırakımış olan bu yapılar yine foliküllere zarar vermeyecek şekilde sıralı bir şekilde toplanır. Dağınık toplayıp sonra sıralama yapılması greftlere uygulanan travma miktarını arttıracağından önerilmemektedir. Donör alandan greftlerin elde edilmesi cerrahi bir işlemdir. Ehil ve deneyimli ellerde, steril şartlarda, yumuşak doku hasarı minimum olacak şekilde, uygun cerrahi aletlerle yapılmalıdır. Bu işlem uygun ışık ve büyütme altında yapılmalıdır. Bu sayede greft transseksiyon oranı minimal olacaktır. Genellikle her alandan ortalama olarak eşit miktarda foliküler ünite grefti alınmasına özen gösterilir.

Donör alan Pansuman Uygulaması

İzolasyon ve sıralı toplama işlemleri bittikten sonra antibiyotikli pomatlar ve steril gazlı bezler kullanılarak pansuman yapılır. Amaç henüz çok erken safhalardaki yara iyileşmesi sürecinde donör alanın çevreden gelebilecek travma ve kontaminasyonlardan korunmasıdır. Bu pansuman operasyondan 2-3 gün sonra yapılan yıkama esnasında açılır, çeşitli antibiyotikli pomatlar uygulandıktan sonra da açık bırakılır.

Donör alandan elde edilecek , toplanacak greftler için kullanılan alet seçimi bu bölgede iz bırakma olasılığını doğrudan etkileyeceği bilinmeldir. İyileşme ile birlikte minik kızarıklar oluşacak ve daha sonra bu alanda küçük pullanmalar şeklinde oluşacak yaralar normal kabul edilmektedir. aynı esnada kaşınmada görülmesi karşılaşılan durumlar arasındadır. ufak sızıntılar için basit ağrı kesiciler verilmektedir.

    Doktora Sorun