Kategori arşivi: Saç Dökülmesi ve Tedavisi

Saç dökülmesi genetik olabileceği gibi ve çevresel faktörlere ( bazı sistemik hastalıklar, bazı ilaçlar, vitamin eksiklileri …) bağlı olarak ta gelişebilmektedir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesinin Tedavisi

Kelliğin tip ve şekilleri cinsiyet ve genetik faktörlere dayalı kendi aralarında ayrılırlar. Hem erkek hem de bayanlarda en çok görülen saçlardaki dökülme tipi androjenik alopesi olarak tanımlanır. Bu tipte özellikle foliküllerin bulbar bölgesini hedef alan androjen hormonlara bağlı dökülmesi görülmektedir. Genetik bir alt yapıya sahiptir. Genellikle aile hikayesi vardır. Büyüme hızı yavaşlarken, anajen faz kısalır ve saç telleri incelir. 5 alfa redüktaz tarafından testesteron dihidrotestesterona dönüştürülür ve bu aktif androjen hedef hücreler üzerinde etki ederek andrejenik alopesiye yol açar. Bu tip saçların dökülmesinde en çok frontal bölge ve verteks etkilenir.

Saç dökülmesi medikal tedaviler

Popüler markalar olan propesia ve proskarın etken maddesi finasterittir. Bu ilaçların vücut tarafından doğal olarak üretilen dihidrotestesteron seviyelerini azalttığı düşünülmektedir. Finasterid testesteronu dihidrotestesterona dönüştüren tip II 5 alfa redüktaz enzimini inhibe eder. Bu amaçla kullanıma sürülen ilk 5 alfa redüktaz enzim inhibitörüdür. Propesya saç dökülmesinin önlenmesi için kullanılan FDA onaylı bir üründür.

Erkek Tipi Saç Dökülmesinin nedenleri

Erkek tipi kellik veya Saç dökülmesi birçok nedenden kaynaklanmış olabilir. Saç dökülme tipleri nedeni ve şekline göre sınıflandırılabilir. Erkeklerde en çok görülen dökülme tipi erkek tipi kellik dediğimiz dökülmedir. Bu süreç ergenlikte başlayıp orta yaşlara kadar devam edebilir. Orta yaşlarda görülen yavaşlama sonrası kırklı yaşlarda tekrar hız kazanabilir. Ağır vakıalarda erken orta yaş döneminde duyarlı saçlarda tamamen dökülme ve kellik de görülebilir. Süreç ne kadar erken yaşlarda başlarsa yol açtığı kellik de o kadar erken yaşlarda görülebilir. 80 yaşına kadar erkeklerin % 80 ini etkiler. “Erkek tipi saç dökülmesi” sinonimi saç dökülmesinin tanımlanabilir ve tekrar edilebilir bir modelde olduğu gerçeğini vurgular.

Hormonların Saç Dökülmesi Etkileri

saç dökülmesi nedenlerinden birisi de hormonlardır. Saç dökmelerine sebep olan hormonlar androjenler diye adlandırılan hormonlar, Androgenetik Alopesi dediğimiz yani erkek tipi saç dökülmesine neden olur. DHT denilen hormonlar Dihidrotestosteron bir başka deyişle kötü testosteron hormonları da neden olur. Hormonlar insan metabolizmasının faaliyetlerini kontrol altında tutmak için ürettiği salgılardır. Hormonların hücreler arası iletişim görevi gördüğü için insan vücudunda etkin bir rolleri olduğunu unutmamak lazım. Bilimsel olarak baktığımız zaman hormonlar yapı olarak birer moleküldür. Molekül yapılarına göre ise amin, peptit, steroid ve lipid olarak dört ayrı grupta sınıflamamız mümkünü dür.

Saç yapısı ve fiziyolojisinde dökülme kopma kırılma oluşması durumunda doktora başvurmalısınız.

Tüm medeniyetlerde, her zaman saç insan için bir gurur kaynağı olup soğuktan ve güneşten korunmasında, şekliyle diğer insanlardan  ayır edilmesinde ve süslenmesinde rol almıştır. İnsanların çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde en fazla değişim gösteren parçalarından biridir. Saçın rengi, uzunluğu, yapısı etnik kökenler ve ırklar arasında farklılık göstermektedir. Saçların şekillendirmesi binlerce yıl içerisinde sürekli değişerek evrimleşmiştir.

Yanıga bağlı saç dökülmesi için saç ekimi gerçekleştirilmektedir.

Yanıklara bağlı saç dökülmesi ya da bilimsel adıyla yanık alopesi için bazı tedavi yöntemleri vardır. Yanıkların olduğu bölge derisi hasarlı olduğu için bir saçın beslenmesi için gerekli miktarda kan bulunmayabilir. Bu gölgeye daha küçük tek veya çift kıldan oluşan minigreftler uygulanır ve bunların uygulanmasının da sebebi daha az metabolik gereksinime ihtiyaç duymalarıdır. Bu yöntem erkek tipi kelliği olan ve daha önceki cerrahi işlemlerden kalan skarları bulunan hastalarda bu greftlerin sorunsuz kaldığı izlendikten sonra bu tür yanıklara bağlı saç dökülmesi için bu yöntem denenmiş ve başarılı olmuştur.

Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi

Kadınlarda görülen saç dökülmesi sonrasında saç ekilmesi konusu üzerine çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Saç dökülmesi ve tamamen kaybı erkekleri etkilediği kadar kadınlar için de son derece endişe verici bir durumdur. Saç dökülmesi ve kellik erkeklerde daha çok görülse de, kadınlarda psikoloji üzerine etkileri daha yıkıcı olabilmektedir. Erkeklerde kellik durumu toplum algısı tarafından kanıksanmıştır. Fakat kadınlar dış görüntülerine erkeklerden daha çok dikkat etikleri için toplumda güzellik algılarının azalması hissinden rahatsızlık duyarlar.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Sonrası Saç Ekim

Günümüz koşullarında bayanlarda olduğu gibi artık erkelerde de saç dökülmesi artmıştır. Hem yaşın ilerlemesi, genetik dökülme, dış etkenler, beslenme yetersizliği, mevsim geçişleri, hormonların dengesizliği gibi birçok dökülme nedeni sıralayabiliriz. Ve tek çözüm saç ekim olarak gözükmektedir.

Saçların yaşlanması

İlerleyen yaş ile birlikte saçlarda bir incelme ve matlaşma görülür. Bu durum saçlara şekil vermeyi zorlaştırırken, dağınık ve bakımsız görünmelerine yol açar. Kuru saçlar bakır yetmezliğinde, anoreksia nevroza ve hipotiroidi hastalığında da görülebilir. Bu incelme ve matlaşma hem insan vücudunun sistemlerinin yavaşlamasına, hem çevresel faktörlere hem de çeşitli kozmetiklere bağlı gelişebilir.

Saç tellerinin incelmesi genetik nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Kişiden kişiye, ırktan ırka değişmekle birlikte bir saç telinin ortalama kalınlığı bir mm in yarısından bile azdır. Saçları yoğun olmasına karşın siyahi ırkta saç telleri çok incedir.  Saç tellerinin kalınlığı genetik ve çevresel pek çok faktöre bağlı olarak değişir.