Saçların yaşlanması

İlerleyen yaş ile birlikte saçlarda bir incelme ve matlaşma görülür. Bu durum saçlara şekil vermeyi zorlaştırırken, dağınık ve bakımsız görünmelerine yol açar. Kuru saçlar bakır yetmezliğinde, anoreksia nevroza ve hipotiroidi hastalığında da görülebilir. Bu incelme ve matlaşma hem insan vücudunun sistemlerinin yavaşlamasına, hem çevresel faktörlere hem de çeşitli kozmetiklere bağlı gelişebilir.

Yaşlanmanın Saçlardaki Etkileri Nelerdir ?

Saçların yaşlanmasıKalp damar sistemi, yara iyileşmesi ve hormonal değişikliklerle saçlı deride daha az sebum üretilmeye başlanır. Sebum saçlarımızı çevrenin zararlı etkilerinden koruyan çok önemli bir salgıdır. Saçların taranması bu salgının saç tellerinin tamamına yayılmasını sağlar. Bu sayede saçlar parlak ve kalın görünür.

Bayanlarda ilerleyen yaşlarla östrojen seviyelerinin azalması yine saçları olumsuz etkiler.

İlerleyen yaşla birlikte saç tellerini korumak için nemli tutmak gerekir. Pek çok sabun, şampuan ve saç bakım ürünü saç tellerini kurutmaktadır. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan surfaktanlar kiri çok iyi temizlerken yağı da temizlemekte bu da saçları kurutmaktadır. Genç yaşlarda saçlı deri sebum üretimi normal olduğundan saçların bu ürünlerle yıkanmasının yol açabileceği problemler fark edilememektedir. Fakat ilerleyen yaş ile sebum üretimi azalacağından bu ürünlerin kullanımı saçları kurutacak, inceltecek ve matlaştıracaktır.

Özellikle ileri yaşlarda surfaktan içermeyen temizleyicilerin kullanımı önerilmektedir. İleri yaşlarda bu ürünlerin kullanımının saçların daha kalın, parlak ve sağlıklı olmasını sağladığı bilinmektedir.

  • Saçların her gün yıkanmaması da yine saç tellerinin kurumasını önleyecektir.
  • Omega 3 içeren besinlerin sıkça tüketilmesi yine saçların incelmesini engelleyecektir.
  • C vitaminin yine sebum üretimini arttırdığı bilinmektedir.

Ayrıca saçlar için çok önemli olan demir, çinko ve B vitaminlerinin absorbsiyonunu azaltan alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durulması gerekmektedir.

    Doktora Sorun