Saç Ekimi Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci ve komplikasyonları anlatmak gerekirse , öncelikle kavramamız ve dikkate almamız gereken konu saç ekimi öncesi sürecinde ve sonrasında yaşananlar, planlamalar ve yapılması gerekenler olarak birbirini tamamlayan , biri aksarsa diğerini etkileyecek üç temel başlıktan söz etmek mümkündür.

Saç ekim sonrası süreç birtakım uyulması gerekenler vardır. İlk olarak bu operasyonu yaptırmaya karar vermek için gözden geçirmeniz gereken bir kaç husus vardır. Bunlardan birincisi saç eksikliğiniz veya dökülmelerin nasıl ve ne ile alakalı olduğunu bilmeniz bilmiyor iseniz bu konuyla ilgili uzman bir doktordan danışmanlık almanız gerekmektedir. Saç dökülmesinin nedeni bulunduktan sonra durumun kalıcı mı geçici mi yoksa bir başlangıç mı olduğu belirlenmelidir.

Dünyadaki uygulama örneklerine bakıldığında yaklaşık 27 yaş civarı bir alt sınır vardır. Bu yaşın altındakilerin saçlarına ekim yapılması pek önerilmez çünkü dökülme tüm evrelerini tamamlamamıştır, dolayısı ile yapılan ekim ilerideki dökülmeler ile birlikte pek de anlamlı olmayacaktır. Çok büyük istisnalar dışında ki bunu da açıklamak gerekirse yaşanan bir travmadan kaynaklı kayıplar (kaza, yanma vb.) sonucu oluşan eksikliğe ekim yapılabilir.

Aldığınız danışmanlık doğrultusunda , işlemin gerçeklemesi için karar verdiğinizde öncelikle ameliyatı gerçekleştirecek estetik cerrah ile ortak bir takvim belirlemek ve bu takvim de ekim yapılacak açıklığın büyüklüğü , yoğunluğu gibi kriterler ele alınarak belirlenmelidir.

Saç Ekim Sonrası Sonuçları ve Beklentiler

Saç ekimine başlarken Açıklık alan işaretlenir ve donör olarak kullanılacak bölge belirlenir. Öncelikle donör bölgeden greftler alınarak hazırlanır daha sonra bu greftlerin taşınacak olan bölge çevresindeki saçların yönüne açısına göre ekilir. Bu yön ve açı kilit bir öneme sahip püf noktalarından biridir ki doğal görünümü elde etmek adına uygulanan çok başarılı bir yöntemdir.

Saç ekim sonrası önemli bir süreçtir , ekim yoğunluğuna göre size bir takım tavsiyelerde bulunulur. Bu tavsiyeler hem sonuç açısından bir başarı yakalamak hem de en hızlı iyileşme sürecini geçirmek adına kayda değerdir. ilk bir kaç gün saçların suyla temas etmemesi gerekmektedir. Ancak size belirtildiği günden sonra yine önerilen şampuanla tarif edildiği şekilde yıkamak mümkündür. İyileşme süreci yaklaşık olarak (10) on gündür ancak tam iyileşme yaklaşık (8) sekiz ya da on hafta sürmektedir. Operasyon sonrası Saç ekiminde kesin sonuçların ortaya çıkması için ise (10) on ay ya da üzerinden (1) bir yıl geçmesi gerekmektedir.

Saç Ekiminden Sonraki Süreç

Saç ekimi operasyonun aslında saçın telleri değil, foliküller ekilmekte, operasyondan bir hafta 10 gün sonra greftlerin deri parçaları düşerken, 3-4 hafta sonra şok dökülme ile saçın telleri de kesik saçlar şeklinde düşmektedir. Amaç saç teli üreten foliküllerin transferidir. Ekim hastası bu konular hakkında operasyon öncesi bilgilendirilmelidir. Yeterli bilgilendirilmiş olan hasta bu olaylarla karşılaştığında panik yapmaz ve strese girmez. Çünkü bu olaylar saçları ekmenin doğasında vardır.

Dolayısı ile ekim sonrası saçların çıkmasını beklemek bazen can sıkıcı olabilir fakat saçın tellerinin ekim sonrası çıkması doğal bir süreçtir ve ortalama üç ay sonra başlar.

Bir saç teli günde 0.05 cm, 10 günde 0,5 cm, bir ayda 1,5 cm uzamaktadır. Dolayısı ile ekim sonrası sonucun alınması 8-10 ay kadar sürebilmekte, bazen bir yıla kadar uzayabilmektedir.

Bu süreçte operasyon ve sonucunda meydana gelecek yara iyileşme sürecinin bir parçası olarak kızarıklık görülebilir. Hassas olmayan ciltlerde bu kızarıklık çok uzun sürmez. Kızarıklığın uzun sürmemesi için UV ışınlardan korunmak gerekmektedir.

Saçlı deri kan dolaşımını arttıran çeşitli lokal ilaçların kullanımı faydalıdır.

Yine biotin, çinko ve B vitaminleri kullanmanın bu dönemde yararlı olabileceği günlük pratik uygulamalarda gözlemlenmiştir.

Yine bu süreçte DHT inhibitörlerinin kullanımı etkili olabilir.

Bu dönemde saçlı deride kepeklenme, eğer varsa daha önceden olan seboreik dermatit in tekrarlaması gibi deri rahatsızlıkları görülebilir eğer bu tür deri rahatsızlıkları mevcut ise tedavi edilmesi önerilmektedir. Bu dönemde saçların boyanmaması çok önerilmemektedir. Yine de saçları boyama gerekiyorsa organik boyaları tercih edilebilir.