Terminal kıllar

Tüm Yetişkin insanlardaki kıl tipleri vellüs ve terminal olarak ikiye ayrılmaktadır. Terminakl kıllardan bahsetmek gerekirse. Terminal tüyler renge sahip olan sert ve uzun kıllardandır. diğer tüylere göre yapı olarak dalgalı olma ihtimali olup, kalın bir yapıya sahiplerdir. Terminal kıllarda vellus kıllarına göre melanin miktarlarıda daha fazladır. Terminal kıllar saçımız kaşlarımız kipriklerimiz ve vucut ve yüzdeki kıllarımız  terminal kıllar tiplerine girmektedir.Bu kıl köklerinin bitişik yağ bezleri vardır. Koyu pigmentleri olan kıl liflerinden ve ortasında bulunan medulla bölümünde kalın olan terminal kılları gelişirler.

Terminal kıllarSaçlar ve vucut kılları terminal kılları tipine girerler. bunlar normal kıl tipidir de aynı zamanda. Erkeklerin çoğunlunda terminal kıllar yüzü ve vücudu sararlar.  kadınlarda ve erkeklerde Vucudta terminal tüylerin gelişimi ilk önce ,koltuk altlarında ve kasıklarda gelişmeye başlarlar.

testosteron seviyesinin fazla olduğu durumlarda vellus tüyleri erkek ve kadınalarda Terminal kılları haline geldiği bilinmektedir.

Terminalerin aşırı olduğu durumlarda fiziki muaynedeki ; dudak üzerindeki , çenelerdeki , boyunlardaki ,  kollardaki , uyluklardaki vucutda sırt bölgesi ve karın bölgesindeki terminak kıllar değerlendirilerek , Erkek tipi kıllanma olup olmadığı değerlendirilebilir. Hormon testleride fiziki muayneye bağlı gerekebilir. Kadınlarda olan bu aşırı tüylenme durumuna Hirşutizm denir. erkek tipi kıllanma sorunudur.  Hirşutizm muhtemelen kıl follikülerinin androjene aşırı duyarlılığı sebebidir.

erkek tipi kıllanma sorunu hirşutizm problemi için tedavi seçenekleri mevcuttur. Sorun ile ilgili makaleyi konu başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.

Kadınlardaki fazla tüylenme kollarda bacaklarda alt taraflarda görülür bunlar vellus kılları ise Hirşutizm sorunu olduğu anlamına gelmezler. bu tüylenmeler genellikle normal olarak görülürler. sorunun tesbiti için doktor tarafından fiziki bir muayne yapılması, sorunun bir hastalağa mı bağlı yoksa normal bir tüylenme olup olmadığı yapılacak tetikler ilede belirlenir. Herzaman fazla tüylenme bir sorun teşkil etmediği durumlarda vardır. fazla tüylenmenin bir çok nedeni olacağı gibi genetik ve ten rengine bağlı artışı sıkça karşılaşan durumlardandır , bazen terminal kıllar ile vellus tüylerinin ayrımını yapmak zor bir hal alabilir, bu nedenle uzman bir hekimin koyacağı tanı çok önemli hal alır.

    Doktora Sorun