Vellus tüyleri

Vellus tüyleri ince bir yapıya sahip olup renkli olma ihtimali genelde düşüktür çünkü pigment sayıları çok düşüktür yada hiç  pigmente sahip değillerdir. Genellikle boyları 0-200mm arasındandır.daha fazla uzun olduğu ile nadiren karşılaşılır. bu kıllarda dik tutacak kasları bulunmadığı için genelde deri ile pararel pozisyonda şekil alır.  terminal kılların aksine vellus tüylerinin köklerinde yağ bezesi yoktur. Terminal kıllar gibi Vellus kıllarıda vucut tüylerindendir. Gelişimi doğumla birlikte başlayan Vellus tüyleri kişinin ergenlik döneminin başladığı süreyede kadar renk ve yapı olarak değişmezler. Vellus tüyleri bazı durumlarda okdar küçük ve cılızlardıki gözle bakıldığında fark edilmezler.

Vellus tüyleriErgenlik dönemi ile yapısı ve rengi koyulaşabilir miktarları değişiklik gösterip. ilerleyen yaşlarda vellus tüylerinin miktarının arttığı gözlenmiştir.

Testosteron Erkeklik hormonlarının etkilerinin yüksek olduğu bölgelerde vellus tüylerini  terminal kıla dönüştürürken , saçlı derideki terminal kıllarını vellus tüylerine dönüştürüler. erkek tipi saç dökülme problemlerinde terminal kıllar değişerek vellus tüyleri halini almaya başlarlar. vellus'ün yapısını değiştirek terminal kıla dönme haline hipertrikoz adı verilir. Anagen fazda kısalması durumunda terminal kıllar vellus kıllarına dönüşürler.

Vucut kıllarındaki artış probleminde vucutdaki terminal ve vellus tüylerden kaynaklı bir çoğalma olup olmadığı fiziki bir muayne ile tesbit edilip miktarı bölgelerdeki dağılımı not alınarak gözlenerek tanı konulabilir.

Bu aşırı tüylenme sorununda kadınlarda adet olma düzenine bağlı olarak hormonal bir inceleme gerektirebilmektedir. bulgular ışığında ve kişininin hormonlara bağlı bir hastalığı bulunuyorsa  gereken hormon tetkiklerin yapılması gerekecektir. vucudunda aşırı tüylenme sorunu yaşayan kadınlarda öncelikle testosteron hormonu aranır ve seviyesi belirlenmeye çalışılmaktadır. tüy artışını gözlemleme sonucu çıkan oran fazla değil yapılan fiziki muaynede bir sorun tesbit edilememiş ise hormonal tetikler gerekmeyebilir.

Erkek ve kadınlarda vellus kıl miktarı ve yapısı farklılık gösterebilmektedir.Toplumda Ayva tülleri diyede bilinirler. genellikle vucudun hertarafında bulunabilecek bu kıl tipi Çenede , yanakda , sırtda , kollarda ve ellerde, dudaklarda kulakta sıkça bulunabilirler.

Vellus tipi kılların makul miktarları genellikle sorun olarak görülmez iken , miktara bağlı olarak kadınlar tarafından estetik açıdan güzel bulmadıkları durumlarıda fazladır. kadınlarda vellus miktarı erkeklere göre daha fazla olmasının sebebi erkelerde ergenlikten sonra dönüşüm geçirerek başka bir tipe dönüşmesidir. velluslerden  kozmetik ürünler ile geçici olarak yok edilebilirken , doktorlar tarafından lazer tedavileri yapılarak'da kalıcı olarak kurtulabilinemektedir.

    Doktora Sorun