Hatalı Saç Ekimini Düzeltme

Saç dökülmesinin yarattığı kötü görüntü ve erkek tipi saç dökülmesi dediğimiz saç kayıpları insanları rahatsız etmektedir. Bu dökülme sırasında da hastalarımız çareyi saç ektirmekte bulmaktadırlar. Fakat bazı ekim tekniklerinde ekim işlemi kötü sonuçlar doğurabiliyor. Buda gelişen teknoloji sayesinde kötü ekim sonrası Saç ekimi düzeltme işlemleri yapılabilmesini ve saçın kurtarılabilmesini sağlıyor.

Hatalı Yapılmış Saç Ekimini Düzeltme Operasyonu

Saç ektirme işleminin bazen kötü ve başarısız olmasının birçok nedeni olabilir. Yanlış teknik kullanılması en önemli etkendir. Saç alınan donör alanından alınan saçın normalinden daha fazla kök almaya çalışmak ve ekilen saç köklerinin çıkmaması , saç üretememesi gibi sonuçlar doğurmaktadır.

Güzellik vb salonları, merdiven altı, sağlıksız bir ekim merkezi olmamalıdır ve ameliyatı yapacak olan uzman plastik cerrah olmalıdır. Yine ekim yapılacak ameliyathanenin ve kullanılacak olan ekipman malzemelerin de sterilize olmasına dikkat edilmelidir.

Özellikle günümüzde sağlık bakanlığı onayı olmayan yerlerde, uzman olmayan kişilerin uygun kampanyalarla saç ekimini yapmaya çalışanlar çok fazladır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için çok iyi araştırma yapılması ve operasyonu mutlaka uzman bir plastik cerrahın yapmasına dikkat etmelidir.

Saç ekiminde önemli olan sorunlardan bir tanesi saç çizgisinin ve saç ekiminin doğal görünümde uzak olmamasıdır. Saydığımız bu kötü sonuçlar yeniden saç ekimiyle  düzeltilebilir fakat hasta ikinci ameliyat için uygun ise saç ekimi düzeltme işlemi yapılabilir. Düzeltme işlemi ilk ameliyata göre daha zahmetli daha uğraş isteyen bir ekim olacaktır.

Hastanın beklentisi göz önünde bulundurulmalıdır. Donör alanı da ikinci kez yorulmaya maruz kalacaktır. Tecrübe isteyen bir operasyondur. Ve hata yapılmamalıdır. Hasta ikinci ekim için uygun ise operasyona başlanabilir.

Saç ekiminden sonra  bir ay içerisinde ekim yapılan greftlerin üzerindeki  saç kılları doğal olarak dökülebilir. Bu kesinlikle yapılan ekimin , yapılan işlemin kötü yada başarısız olduğunu göstermez. Özellikle bazı hastalarda ekim yaptıktan sonra ekilen saçların dökülmediği gözlemlenebilir. Bazı hastalarda ise yaklaşık % 50’si dökülebilir, bazı hastalarda %100’ü bile dökülebilir. Burada saçları dökülen hasta ile dökülmeyen hasta arasında bir fark yoktur.

Saç ekimi düzeltme işleminden sonra buradaki dökülme işleminin doğal olduğunu normal bir süreç olduğunu hastalarımızın bilmesi önemlidir. Bu 1. Aylık periyottan sonra 1,5 2 ay içerisinde yeni saçlar çıkmaya başlayacaktır. Tam olarak sonuç alınabilmesi için yaklaşık 6-8 ay 1 yıl beklemek gerekir. Bunlara ek olarak mevcut saçların dökülmesinden de bahsetmemiz gerekir. Özellikle hastayı ameliyat öncesi muayene edildiğinden ve ameliyattan sonraki kontrollerinde mevcut bulunan saçlarında dökülmesini azaltmak ve engellemek için ek tedavi yöntemleri ve ek önerilerde bulunulabilir. Ekim işleminden yaklaşık 8-9 ay sonra saçlar yeterli uzamaya ulaşmış olarak saç derisini örtecektir.

Hatalı yapılan saç ekim işlemleri başında Normalinden büyük greft ekilmiş olması her şeyden önce görüntü olarak oldukça kötü görünür. Öyle ki mısır tarlası gibi görünen tıkaçlar şeklinde bir deformiteye yol açar. Böyle durumlarda da genel olarak sınırlarda yığılan skar dokuları mevcut görüntünün ya da olması gereken görüntünün aksine çökmeler ya da yükseltiler şeklinde deformitelere yol açar. Bu deformiteler kaldırım taşı gibi görülebilir ve bunlar kabul edilebilir sınırların dışındadır.

Büyük Greft Neden Kötü Görünür ; Büyük greft içerisinde normalden daha fazla saç teli barındırdığı için görüntü olarak mısır püskülü ya da yapma bebek saçı gibi görünebilir. Bu tür deformiteleri de düzeltmek oldukça zor hatta imkansıza yakındır. Kalıcı deformasyonlar oluşabilir. Oluşmuş olan deformite çok fazla ise ve saç çizgisi normale göre fazla önde ise büyük greftlerin cerrahi müdahale ile çıkartılması mümkündür. Bu greftler çıkartıldıktan sonra mevcut olana nazaran daha küçükleri hazırlanıp tekrar ekim yapılabilir. Bunun dışında bazı durumlarda görünümü güzelleştirmek adına skar haline gelen alanın 1 veya 2 cm anteriorundan bir horizontal şerit ve dolgular eskize edilebilir, alın cildi şefalik yönde ilerletilebilir ve saç çizgisine mikrogreftler eklenebilir. Bu yapılmadığı takdirde eskizyon ve alın uzatması için alına doku ekspansiyonu gereklidir. Bu durumla ilgili bu yazının devamı niteliğinde bir bilgilendirme yazısı daha ekleyeceğiz. Bu konuyla ilgili yazıyı Ekilmiş olan büyük greft sonucu görüntü nasıl düzeltilebilir isimli yazımızda bulmanız mümkündür.

Ekilmiş olan büyük greft sonucu görüntüyü ele almıştık ve nasıl düzeltileceği ile ilgili bir yöntemden bahsetmiştik bu yazıda ise bir başka yöntemle düzeltme yöntemini anlatacağız. Belirttiğimiz yönteme göre bu yöntemde ise daha küçük punchlar kullanılarak greftler kısmen küçültülebilir. Ekilmiş olan büyük greftler eksantrik olarak küçültülür sayısı azaltılarak bir veya iki kök bırakılır. Büyük greftlerin küçültülmesi ve bu greftlerden alınan saçların yeniden dönüştürülerek kısmi retransplantasyonu saç folükülerinin israfını önler, bu da sonuç olarak kısıtlı donör kaynağı olan bu hastalar için oldukça önemli bir konudur ve işe yarayan bir yöntemdir.

Deforme olmuş enterior saç çizgisi göreceli olarak yüksekse (8-10 cm) ve yeterli donör saç kökü varsa, mikro greft ve mini greftler saç çizgisi önüne yani dolguların yarım santim kadar anterioruna bir geçiş bölgesi oluşturacak şekilde yerleştirilebilir. Bunun sonucunda ise dolgular tarafından sağlanan yoğunluk korunmuş olur ve deformite kamufle edilmiş olur. Mikro greftler aynı zamanda dolgular arasına da eklenebilir ve eğer eski greftler çok büyük değilse yani beş ile sekiz kök halinde ise ve saç çizgisi yüksekse, yalnızca mikro greftler ve mini greftler ile sorunu düzeltmek gayet mümkündür.

Büyük greft alındığı donör alanda da kötü bir görüntü oluşturur bir önceki yazıda bahsettiğimiz gibi kaldırım taşı gibi görünür ve bu da görüntü açısından hoş bir izlenim bırakmaz.

Ekilen saçların çıkmaması, ekilen saçların vaat edilenden seyrek çıkması, saç çizgisinin asimetrik olması, saç çizgisinin geride olması, saç çizgisinin çok önde olması, saç çizgisinin belirgin olması, ekilen saçlarda mısır tarlası görünümü, ekim alanında düzensizliklere yol açan skar dokuların bulunması gibi istenmeyen komplikasyonlar çok daha fazla strese yol açmaktadır.

Bu durumdaki hastalara yaklaşılırken kişinin yaşı, donör alanın durumu, saç çizgisinin pozisyonu, saçın rengi, saçlı deri-saç rengi kontrastı gibi pek çok değişken değerlendirilmelidir. Ancak bununla ilgili doktorunuzla yapacağınız görüşmede daha detaylı bilgi edinmeniz mümkün olabilir. Bu tür durumların oluştuğu tüm durumlarda düzeltme operasyonları mümkün olduğu kadar yapılabilmektedir. Bu operasyonlar; saç çizgisinin çok geride olması durumunda öne alınması, saç çizgisinin çok önde olması durumunda geriye alınması, saç çizgisinin asimetrik olması durumunda operasyonu yapacak doktorun gerekli cerrahi müdahaleler ile saç çizgisini düzenlemesi, ekim yapılan bölgenin sıklaştırılması ve saç yönünün belirlenmesi gibi operasyonlardır.

    Doktora Sorun