Saç Ekiminde Yöntemlerinin Arasındaki Farklar Nelerdir

Yöntemleri bakımından kendi aralarında farklılıklar gösterse de saç köklerinin alınması ve ekilmesi yöntemindeki değişik teknikleri barındırır. Genellikle sağlıklı kıl köklerini elde etmek için kulaktan enseye kadar olan alan dışında da vücudun çeşitli yerlerinden elde edilen kıl köklerini ekme aşamalarından oluşur. Elde edilen kıl içeren foliküler üniteleri yapılarına göre saç dışından yüzde sakal bıyık alanına ve kaş kirpik oluşturması adına ihtiyaç duyulan alanlara transferi yapılır.

Genel olarak kullanılan en başarılı ve garantili yöntem olarak fue tekniği çeşidi cerrahlar tarafından tercih edilme sebebidir. Fue yöntemi genel anestezi değil lokal anestezi altında yapılan bir cerrahi uygulama çeşididir.

saç ekimi yöntemleriFue'de Minimal iğneler ile DHT'nin etkilerine karşı koyan sağlıklı saç kökleri saçlı alandan (greftlere) zarar verilmeden yerinden çıkarmayı içeren bir operasyonudur. 

 

Mikro-motorlu fue 'de Köklerin toplanmasında mikro-motor denen alet kullanılır, Her ne kadar mikro olarak belirtilse de manuel fue'de kullanılan iğnelerden haliyle daha geniş yapıya sahiptir. Köklerin hızlı toplanmasının toplanacak greftlere zarar verme olasılığı yüksek, verici alanda bıraktığı izde daha fazla olduğu söylenmektedir.

Manuel fue çeşidi: minimal uçlara sahip pançlar vasıtasıyla saç kökleri plastik cerrahlar tarafından çıkartılır. Doktor açısından yüksek deneyim gerektiren bu saç ekiminin avantajları oldukça fazladır. 

Manuel fue tekniğinde enseden canlı foliküler ünitler alınarak tek tek kanallar açılarak ekim yapılır.
Kökler ense arkası ve kulak üzerinden alındığı için herhangi bir iz oluşması söz konusu
değildir. Ön saç çizgisi belirlenerek hastaya gösterilir. Ve saç yoğunluğunun olduğu bölgeye
göre kanallar açılarak ekim yapılır

Donör bölgesinden alınan folüküler ünitler alınırken kullanılan punchlar ince olduğundan
verici bölgede iz kalmamaktadır. Estetik görüntüde bir değişiklik ve görsel anlamda bozulma
olmayacaktır. Ciltte hasar olmadığı için iyileşme süreci de hızlı olacaktır. En avantajlı yanı ise
köklere zarar vermeden ekim yapılmasıdır.

Manuel fue yönteminden İlk seansta yaklaşık 3000-3500 kök kadar köke kadar saç teli ekilebilmektedir. Ayrıca oluşan yara ve kabuklar 1 hafta içerisinde iyileşmektedir. 3-4 ay sonra da 2, ekim için saç derisi ve donör alanı verici hazır hale gelecektir.

Robotik fue'de Yeni gelişen bu sistemde saç köklerini toplanma işini robotik sistem yapar, oldukça yavaş ve gelişmeye açık görülse de dezavantajları ve riskleri fazladır.

Fut'da ilk olarak 1980'li yıllarda tanınmaya başlayan bu yöntemde, Saçlı deriden çıkartılan şeritten saçlı greftler foliküler üniteler mini ve mikro greftler haline dönüştürülmesi işlemidir. Şerit halinde doku çıkartılmasında yara iyileşmesi oldukça uzun ve iz kalması gibi dezavantajları nedeni ile zorunlu olmadıkça uygulanmayan bir yöntemdir.

DHI yönteninde (Direct hair implantation) verici alandan saç köklerini toplama değil sadece ekim işleminin adıdır. Saç kökleri yine çeşitli fue yöntemi ile edilerek, Greftler kaleme benzeyen bu aparata yerleştirildikten sonra bu alet ile ekim yapılmaktadır.

Operasyonun yöntemi yada ekim tekniği ne olursa olsun tüm bu operasyon aşamaları hastane ortamında doktorlar tarafından gerçekleştirilmeli takibi sağlanmalıdır.

    Doktora Sorun