Kadınlarda saç dökülmesi genellikle erkeklerde görülmekte gibi algılanmakta ise de aslında bayanlarda da oldukça sık rastlanan bir problemdir. Ortalama olarak her on kadından birinde kayıplar görülmektedir. Bayanlarda görülen sorunda foliküler ünite sayısı azalmamakta, foliküler ünitelerdeki saç tellerinin sayısı azalmaktadır. Genellikle saçların çizgisi geriye çekilmez ve giderek incelir ve seyrelir.

Kadınların saçlarının dökülmesinde en önemli etken genetik yatkınlıktır. Çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri, uygunsuz diyetler, hormonsal dengesizlikler, bazı bağışıklı sistemi hastalıkları ve bazı deri hastalıklarında da görülebilir.

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Sebepleri

Kadınlarda saç dökülmesi hormonal nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Kadınlarda saç dökülmesini baskın hormon olan östrojen saçları koruyarak dökülmesini engeller. Kadında görülen erkek tipi gibi polikistik over ve böbrek üstü bezlerin tümörleri gibi erkeklik hormonlarındaki dengesizliklerle birlikte görülmekle birlikte altta yatan hormonal bir anormallik olmadan sadece genetik yatkınlığa bağlı da görülebilir. Erkeklik hormonlarında bir artış varsa aşırı kıllanma ve adet düzensizlikleri gibi rahatsızlıklar soruna eşlik edebilir. Menopoz sonrası östrojen hormonun azalması ile yine genetik yatkınlık varsa yine kadınlarda saç dökülmesi sorunu görülebilir.

Genellikle psikolojik rahatsızlıklar başlığı altında incelenen blumia ve anorexia nevroza genellikle genç bayanlarda görülür aşırı kilo kaybı ile birlikte anajen fazladaki saçlar azalarak katajen faza hiç geçmeden telojen faza geçerler ve saçlar ani, hızlı ve yoğun bir şekilde dökülür. Bu hastalarda kalori, protein, vitamin ve mineral eksikliklerine rastlanabilir. Bu hastalıklarda görülen dökülmeler telogen efluvium şeklinde olmaktadır. Bütün sistemleri etkileyen ve hatta çok ciddi durumlarda ölümlere bile yol açabilen bu rahatsızlığın geçmesi ile tekrar saçlarda düzelebilir.
Telojen efluvium aniden başlayan yoğun şekilde saçların dökülmesi şeklinde görülür. Anorexia nevroza ve blumia nevroza gibi psikolojik hastalıkların yanında ateşli hastalıklar, aşırı stres, cerrahi gibi travmalar ve doğumdan sonra da görülebilir. Bu kayıplar genellikle alta yatan durum düzelince durmaktadır.

Adet dönemlerini uzun ve yoğun yaşayan orta yaşlı Kadınlarda serum demirinin azalması kansızlık, halsizlik, çabuk yorulma gibi şikayetlerin yanında yine bayanlarda saç dökülmesine yol açmaktadır.

Alopecia areata ailesel geçiş gösteren bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Saçlı deride küçük bölgelerde dökülmeler görülür. Kaybedilen saçların altı on iki ay içersin de tekrar çıkması beklenmektedir. Tedavide steroid enjeksiyonları, saç mezoterapisi, saç lazeri, puva tedavisi önerilebilir.

Fiziksel travmalar saç dökülmesine yol açmaktadır, devamlı çekilmesi ile saçlarda dökülme görülmekte, ilerleyen durumlarda saçların çekildiği bölgelerde bir seyrelme olabilmektedir. Bu tür durumlarda hasta eğitilmeli, zarar verecek fiziksel travmalar öğretilmeli ve engellenmelidir.

Tiroid rahatsızlıklarında saçların katajen fazı uzamakta ve dökülmeler çoğalmaktadır. Şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kronik alkol kullanımı ve sigara bağımlılığı yine saçları döken nedenler arasında sayılabilir.