Kemoterapiye Bağlı Saç Dökülmesinin Tedavisi

Kanser tedavisi sırasında ortaya çıkabilen saç dökülmesi hastalarda gerçek bir strese yol açmaktadır. Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi problemi, yarattığı bu strese rağmen pek dikkate alınmamakta, tedavisi üzerinde durulmamakta, genellikle kamuflaj yöntemleri önerilmektedir.

Kemoterapiye Bağlı Saç Dökülmesinin TedavisiKamuflaj dışı yöntemler üzerinde yeterli bilimsel çalışma ve bilgi mevcut değildir. Yapılan bir bişlimsel çalışmada kemoterapi esnasında saçlı derinin soğutulması kemoterapi sonrası dökülen saçların yeniden büyümesinin hızlandırılması için % 2 lik minoxidil in saçlı deriye uygulanması yöntemlerinin kamuflaj dışı etkili yöntemler olduğu gösterilmiştir. Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi kemik iliği nakli öncesi, yüksek doz busulfan, ve cyclophosphamide tedavileri, ve meme kanser kemoterapisinde görülmektedir.

busulfan, ve cyclophosphamide tedavileri, ve meme kanser kemoterapisinde görülmektedir.

Kadın tipi saç dökülmesinde “fractional erbium-glass” lazer in etkileri

Kadın tipi saç dökülmesi kadınlarda en sık görülen saç dökülmesi tipidir ve prevalansı yaşlanma ile artmaktadır. Saç dökülmesi tedavisinde çeşitli lazer ve ışık kaynakları kullanılmış ve bazı başarılı sonuçlar bildirilmiştir. 5 ay boyunca fractional erbium-glass lazer tedavisi alan 27 bayan hastada yapılan bir çalışmada bu tedavinin saç yoğunluğunu ve saç tellerinin kalınlığını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttırdığı gösterilmiştir.

Alfa lipoic Pilot çalışma

Kellik kemoterapinin en sık görülen yan etkilerinden biridir. Alfa-lipoic Pilot çalışma: Bu çalışmada sodium zinc dihydrolipoylhistidinate (DHLHZn) nin, cytosine arabinoside (AraC) kemoterapisine bağlı kellik tedavisi için kullanımı deneysel olarak araştırılmıştır. Sonuçta %0.5 ya da %1 DHLHZn kremi ile tedavi edilen ratlarda AraC’ ın yol açtığı enflamasyon ve saç dökülmesi anlamlı bir biçim de azalmıştır.

    Doktora Sorun