Saç Ekimi Sonrası Pansuman ve Bandaj

Saç ekimi sonrasında pansuman ve bandaj sıkça düşünülen ve sorulan bir konudur. Hastalar ekimden sonra uygulanan bandaj ve sargının kaç gün boyunca kalacağını, yara iyileşmesi süreci ve normal hayata geçiş aşamalarını bilmek isterler.

Ekim ve sonrasında ekim yapılan bölgeler her türlü travmadan ve kontaminasyondan korunmalıdır. Aksi halde enfeksiyon kaçınılmaz olur. Operasyonlarda yara yerinin mikrop kapması iyileşmenin gecikmesinden, çıkan saç teli sayısının azalmasına kadar pek çok probleme yol açar. Bu da sonuçların hem estetik hem de sağlık açısından yeterli olmamasına neden olur.

Saç Ekim Sonrası Bandaj ve PansumanSterilite ekimin her aşamasında çok önemlidir. İlk olarak operasyon öncesi yıkama yapılarak hjyenik bir cerrahi alan sağlanır. Bu sayede enfeksiyona yol açabilecek mikroorganizma sayısı seyreltilerek azaltılarak, mikropların enfeksiyon yapma gücü azaltılır. Yine operasyon esnasında yine cerrahi sterilite ve hjyen kurallarına uyulur. Cerrahi maske, bone ve steril eldiven kullanımı mutlaktır.  Son olarak yara yerlerinin operasyon sonrasında mikrop kapmaması için sterli pansuman yapılır.

Pansuman yine steril eldivenlerle yapılır. İlk olarak serum fizyolojik kullanılarak yara yeri temizlenir. Daha sonra ise çeşitli antibiyotikli pomatlar uygulanır ve steril pançlar ve pedler yardımı ile kapama sağlanır. Saç ekiminden sonrası için yapılacak pansumanda bandaj için sargı bezi kullanılabileceği gibi hypafix gibi hazır ürünler de kullanılabilir. Genellikle ekim yapılan alana pansuman yapılmaz. Antibiyotikli solüsyonlar uygulanarak açık bırakılır ve hava alması sağlanır. Bu nedenle özellikle ekimden sonraki ilk kırk sekiz saat, fiziksel travma, yağmur ve tozdan korunmak önemlidir. Operasyondan 24 saat sonra ise epitelizasyon tamamlanacaktır.

Sargı bezleri genel olarak elastik olmaktadır. Aşırı elastik sargı bezleri damarlar üzerinde baskı yaparak dolaşımı bozabilmekte, bu da yara iyileşme sürecini uzatabilmektedir. Dolayısı ile bu bandajların çok sıkı olmamasına özen gösterilmelidir.

Saç ekiminden iki üç gün sonra bandaj açılarak yıkama yapılır. Yıkama esnasında özel losyon ve şampuanlarla ekim alanı alım alanı temizlenir bu esnada oldukça kibar nazik olunmalı, ekilen saçlara ve ekim alanına zarar verilmemelidir.

İşlem sonrası ilk bir hafta yara yerine yapışabileceği için bandaj ve şapka önerilmemektedir. Tabii şapka ve bandajlar özellikle tozlu havalardan ve güneş etkilerinden koruma sağlayacaktır. Bu amaçlarla kullanılabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken konu terlemeye yol açmamalarıdır.

    Doktora Sorun