Hamilelik Sonrası Saç Dökülmesi

Hamilelik Sonrası Saç DökülmesiSaç dökülmesi dönemi, Hamilelik sonrası saç dökülmesi Bazı durumlarda saç büyümesi ve saç dökülmesi hormonal kontrol altındadır. Androgenik alopesi genetik yatkınlığı olan erkeklerde görülen hormonal bir durumdur. Hamilelik esnasında artan östrojen hormonu saçlardaki anagen faz uzattığı için saç büyümesi artar, fakat hamilelik sonrası saç dökülmenin artması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve östrojen, progestron ve bazı yayınlarda thyroxine hormonlarındaki azalmayla açıklanmaktadır. Hamilelik sonrası görülen bu saç dökülmesi geçicidir eğer annede demir eksikliği gibi başka sistemik başka bir rahatsızlık yoksa, kalıcı bir saç kaybı yaşanmaz. Saçın yaşam döngüsü ile ilgili olarak 3 ile 6 ay devam etikten sonra sona eren geçici bir durum olduğundan genellikle tedaviye gerek duyulmaz.

Depresyon ve Saç dökülmesi

Saç dökülmesi erkeklerde ve kadınlarda psikososyal rahatsızlıklar yaratabilmektedir. Yapılan bir çalışmada kadın tipi saç dökülmesi olan bayanların  %55 in de depresyona eğilim, erkek tipi saç dökülmesi olan erkeklerin ise %78 kaygı ve %22 daha saldırgan davranış yapısı gösterdikleri gözlemlemiştir. Saç kaybı tedavi edilebildiğinde ise kadınlarda %89, erkeklerde ise %76 oranında diğer şikayetlerde düzelme olmuştur.

Saç dökülmesine yol açan ilaçlar

Saç dökülmesine yol açan ilaçlar ve etkileri. Reçete edilen pek çok ilaç geçici yada kalıcı saç dökülmesine yol açabilir ve ya erkek ya da kadın tipi saç dökülmesini tetikleyebilir. Bu nedenle kullanılan ilaçların yan etkileri arasında saç dökülmesi etkisinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu amaçla doktora danışılabilir ve ilaçların prospektüsleri okunabilir. Saç dökülmesine yol açabilecek ilaçlar şunlardır.

Akne için kullanılan isotretionin, antikoagulanlardan warfarin ve heprain, kolestrol düşüren ilaçlardan clofibrate ve gemfibrozil, bazı antikonvülzanlar, bazı anitdepresanlar, amfetaminler, bazı antifungallar, gout hastalığı için kullanılan allopurinol, atenolol, metoprolol, timolol gibi beta blokerler, doğum kontrol ilaçları, kadınlar için kullanılan hormon replasman tedavileri, testesteron, anabolik steroidler, steroidler, methotrexate, parkinson hastalığında kullanılan L-dopa, tirod hastalığı ilaçlarının bir kısmı, cimetidine, ranitidine gibi mide ilaçlarıdır.

    Doktora Sorun