Hormonların Saç Dökülmesi Etkileri

saç dökülmesi nedenlerinden birisi de hormonlardır. Saç dökmelerine sebep olan hormonlar androjenler diye adlandırılan hormonlar, Androgenetik Alopesi dediğimiz yani erkek tipi saç dökülmesine neden olur. DHT denilen hormonlar Dihidrotestosteron bir başka deyişle kötü testosteron hormonları da neden olur.

Hormonlar insan metabolizmasının faaliyetlerini kontrol altında tutmak için ürettiği salgılardır. Hormonların hücreler arası iletişim görevi gördüğü için insan vücudunda etkin bir rolleri olduğunu unutmamak lazım. Bilimsel olarak baktığımız zaman hormonlar yapı olarak birer moleküldür. Molekül yapılarına göre ise amin, peptit, steroid ve lipid olarak dört ayrı grupta sınıflamamız mümkünü dür.

Hormonlara Bağlı Saç dökülmeleri

Hormonların Saç Dökülmesi EtkileriBu tipte dökülmelere neden olan hormonların tespiti ve önlenmesi artık yeni gelişmeler ve yapılan çalışmalarla hormonları dengeye alarak belirgin oranda dökülmenin önlenmesi veya yeniden çıkması sağlanabilmektedir. Bu tedavi yönteminde hormonların seviyesinde değişiklik yapılıp başarı sağlamak eskiye oranla bir çok farklı şekilde uygulamalarla mümkündür.

Androgenetik alopesi denilen erkek tipi saç dökülmesinde de adından da anlaşılacağı gibi genetik miras oldukça önemli rol oynamaktadır. Bu türde saç dökülmesine yavaşlatma veya durdurma gibi bir müdahale söz konusu olabilir ancak belirli oranda sonuç elde edilebilir. Bu tipteki saç dökülmesine yapılacak müdahaleler arasında saç ekimi işlemi de vardır. Saç ekimi donör bölge olarak kullanılan ve DHT hormonundan etkilenmeyen bölge olarak bilinen enseden yararlanıldığı için ekilen saçın da dökülmesi mümkün değildir ancak yine de mevcut dökülme şeklinizi randevu alarak gerçekleştireceğiniz kontrollerde yapılacak tespitlerle belirlemek mümkündür ve yapılan belirleme sonucunda elde edilebilecek sonuçları net bir şekilde anlamak mümkündür. Saç dökülmesi tespit edildiğinde zaman kaybetmeden uzman bir doktordan randevu almak olası dökülmeyi önlemek adına faydalı olacaktır.

Tiroid bezi nedenli saç dökülmesi

Tiroid bezi ve saç Dökülmesi Hipotiroidism vücudun yeterli tirod hormonu üretememe durumudur ve saç dökülmesi nedenleri arasında önemli bir yeri vardır. Tiroid hormonu vücut metabolizmasını düzenler. Tirod hormonu normalden az üretildiği zaman halsizlik, depresyon, kabızlık gibi problemlerin yanında, deri kuruluğu ve dökülme de görülür. Tiroid hormonu dengesizliği saçları dinlenme fazında kalmaya zorlar. Uzun vadede bu durum saç dökülmesini sonuçlanır.

Peki hipotiroidi olan hastalarda saç dökülmesi çözümleri nelerdir? Bu durum sadece doktorlar tarafından teşhis ve tedavi edilebilir. Bütün saç dökülmesi durumlarında tedaviye başlamadan önce altta hastalık belirlenmeli ve ilk olarak bu hastalık tedavi edilmelidir. Saç dökülmesi şikayetinin yanında halsizlik, depresyon, kabızlık gibi problemleri de olan hastalar kıl nakli düşünüyorlarsa yaptırmadan önce mutlaka bir doktora görünmeli ve hipotiroidi açısından değerlendirilmelidirler

Amin yapıdakiler, suda çözünürler ve salgılarda depolanırlar. Bunlara örnek vermek gerekirse en bilineni adrenalindir. Dopamin ve noradrenalin de bunlara örnek olarak verilebilir.

Peptit yapıdakiler, aminoasitlerin birbirlerine bağlanmasıyla oluşurlar ve bu bağlara da amit veya peptit bağ denir.

Lipid yapıdakiler, vücutta depolanmazlar ve ihtiyaç halinde üretilirler.

Steroid yapıdaki hormonlar bezlerle salgılanırlar. Bu hormonlarda da en çok bilinenleri androjen hormonudur. Androjen hormonu diye bilinen hormon her iki cinste de bulunan ve yoğun olarak böbrek üstü kabuğundan salgılanan erkeklik hormonudur. Erkeklik hormonunun ürettiği testosteron saçların dökülmesine neden olur. Erkeklerde daha belirgin olan erkek tipi dediğimiz ve bu hormonun fazla salgılanmasına bağlı olarak dökülmeler görülmektedir. Kadınlarda ise hirsutizm ve virilizm durumlarında salgılanan fazla androjen sonucunda erkek tipi dökülme veya kellik görülebilir.

Saç dökülmesi birçoğumuzun sorunu olmakla birlikte bütün toplum tarafından da çeşitli nedenlere dayandırılır. Bu nedenlerin birçoğunun doğru olma ihtimali vardır. Yani saç dökülmesi tek bir nedene bağlı olarak gelişmez. Saç dökülmesi birçok nedenden oluşabileceği için bunları ancak en sık görülen nedenler altında sınıflandırmak mümkündür.

Saç dökülmesi kullanılan bir ilaç nedeni ile de dökülebilir, genetik bir sebeple de dökülebilir. Genetik olarak dökülmesinde söylenecek etkenlerin en başında geleni ise hormonların etkisi olabilir. Bilindiği üzere DHT hormonu saçların dökülmesinde etkin rol oynar. Diğer yazılardan da hatırlayacağımız gibi saç ekimi bu hormondan etkilenmeyen ense bölümündeki saçlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu nedenle saç dökülmesi nedenleri arasında en belirgin nedenlerin başına hormonları ekleyebiliriz. Bunun dışında yanlış bilgilerle yola çıkılıp yapılan yanlış saç bakım uygulamaları, yetersiz yapılan saç bakımı ve bilinçsiz kozmetik kullanımı. Saçlarımızın doğal bir aksesuar olduğunu göz önünde bulundurursak saç sağlığımıza da dikkat etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekir. Bu konuda güzellik uzmanlarının yanı sıra bu konuda uzman doktorlara da danışabilirsiniz. Kullanılacak takviyeleri her hangi bir doktor testi olmadan bilinçsiz bir şekilde kullanmak sonucu önceden kestirilmesi mümkün olmayan olaylara neden olabilir.

Saç bakımı yaparken kullandığımız suyun sıcaklığı bile saç sağlığımıza etki edebilir, sadece saçlarımız olarak düşünürsek onu besleyen ve en büyük rol sahibi olan saç derisini görmezden gelmiş oluruz. Saç derisinin sağlığı da en az saç sağlığı kadar önemlidir.

Bu hormon ayrıca cinsiyet karakterini de doğrudan etkilediği için dış görünüşe en çok tesiri olan hormon grubudur.  Erkek tipi saç dökülmesinde steroid yapıdaki hormonlar oldukça büyük rol oynar ve erkeklerde dihidrotestosteron’dan etkilenmeyen bölge olarak bilinen ense bölgesi donör olarak kullanılır ve buradan alınan kökler ekildiği yerde de aynı şekilde direncini korur ve dökülmez.

Androjen’e bağlı olarak gelişen dökülmeler yukarıda da belirttiğimiz gibi testosteron nedenli dökülmelerdir. Erkeklerde androjen hormonunun fazlalığı saç dökülmesi dışında gözle görülen bir etkisi yoktur ancak kadınlarda ikinci cinsel karakterin ortaya çıkması gibi görsel olarak da sorunlar çıkarabilmektedir.

Hirsutizm kadınlarda görülen ve vücuttaki kılların saçlar dahil kalınlaşması ve erkeksi bir karakter almasıdır. Virilizm de ise hirsutizm belirtilerine ilaveten kadının daha erkeksi bir görünüşe sahip olmasına neden olur. Bu görünüş kas kütlelerinin artması vücut yapısının daha erkeksi görünmesine neden olur. Bunların dışında da sesin kalınlaşması gibi erkeksi belirtiler ortaya çıkar.

Erkeklerde ise androjen hormonuna bağlı olarak testosteron fazlalığı genel olarak saçın önlerinden başlayan ve bazı durumlarda ise tepeden öne doğru gelişen dökülmeler ve kellikle sonuçlanır. Bu hormonun bozukluğu veya fazla salgılanması genetik yatkınlıkla örtüşebilir bu nedenle de saç dökülmesinin ilk nedenlerinden biri olarak çoğu zaman genetik miras üzerinde durulabilir.

Hormon tedavisi hormon bozukluğu olan kişilerde yapılan teşhisler sonucunda gerekli görüldüğü takdirde uygulanır. Hormon bozukluğu ise birden fazla nedene bağlı olarak gelişebilir, geçici olabilir veya tedavi ile düzeltilebilecek düzeyde olabilir. Hormon tedavisi sürecinde özellikle bayanlarda saç dökülmesi sıkca görülmektedir. İlaç tedavisine bağlı olarak görülen dökülmeler genel olarak geçicidir ve doktorunuzun size açıkladığı tarihte tekrar çıkmaya başlar. Kadınlarda bazı durumlarda ise hormon bozukluğu rahatsızlığı olarak bilinen hirsutizm veya virilizm rahatsızlıkları etkisiyle tüylerin kıla dönüşmesi ya da halk dilinde bilindiği gibi kıllanma olarak bilinen hormon bozuklukları da vardır. Erkeklerde ise çok nadiren görülen hormon bozukluklarına bağlı olarak veya kemoterapi ile gelişen geçici dökülmeler görülebilmektedir.

Hormon tedavisi süresince saç dökülmesine istisnai durumlar dışında müdahale edilmez. Hormon tedavisi dışında da bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar veya radyoterapi gibi başka tedavi yöntemlerinde gelişebilen saç dökülmesi tedavi bittikten sonra belirli sürelerde tekrardan çıkar.

Erkeklerdeki saç dökülmesi için eğer ki durum kalıcı ise saç transferi ile tedavi edilebilir durumlar ortaya çıkmaktadır. Saç ekme işlemi yapıldıktan sonra ise saç dökülmesinin önlenmesi için kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi nakil işlemi yapılan kişiye uygun olanı seçilir ve uygulanır. Bu tedavi yöntemleri kişilere ve durumlara göre değişiklik gösterebilir ancak genel anlamda kullanılan tedavi yöntemlerinin en bilineni saç mezoterapisi diye bilinen yöntemdir ve bu yöntem de kendi içinde ilaç çeşitlerine göre farklılık gösterebilir.

    Doktora Sorun