Saçların Çıkış Süresi

Araştıranlar arasında en çok merak edilen konulardan biriside ekilen saçların ne zaman çıkacağıdır. Saç ekimi çıkış süresi çeşitli faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Aslında operasyon esnasında saç telleri değil, dökülmeye dirençli, hayat boyunca yirmi, yirmi beş kere saç teli üreten kökler ekilmektedir. Doğası gereği ekimden sonra görülen saç tellerindeki dökülme ilerleyen sekiz ay, bir yıllık süreç içerisinde natürel saçlarla sonuçlanmaktadır.

Saçların çıkış süresi ortalama olarak bir yıllık bir süreçtir. Saç ekimden iki gün sonra başlayan ve ortalama bir hafta süren yıkama işlemi ile kabuklar temizlendikten sonra saçlardaki uzaman gözle görülebilir bir hal alır. Fakat bilindiği gibi ameliyat esnasında yaşanan dolaşım bozukluğuna bağlı olarak operasyon sonrasında ilk bir ay içerisinde katajen faza, daha sonra telojen faza geçiş ve şok dökülme yaşanmaktadır. Bazı özel durumlarda hiç yaşanmasa, ya da çok az yaşansa bile şok dökülme beklenen fizyolojik bir durumdur.

Gerek çevreden gelen olumsuz yorumlar, gerek hastanın yeteri kadar bilgilendirilememesi gibi durumlarda bu dönemde bir endişe hali yaşanabilir. Ama bu dönemin geçici olduğu bilinmelidir ve herhangi bir şekilde strese girilmemelidir.

Daha sonraki iki aylık süreçte deri altında bulunan kökler saç teli üretmeye başlamaktadır. Bu üretilen saç tellerinin uzaması ve deri üzerinde görülmesi operasyondan sonraki üçüncü ayın sonunda olur. Bu dönemdeki görünüm yapay ve seyrek olabilir. Daha sonraki beş aylık süreçte üretilen saçlar ayda ortalama bir cm olacak şekilde uzamaya, kalınlaşmaya devam eder. İlerleyen zamanla gün ve gün yeni saçlar çıkarken, saç ekimi yapılmış alanında giderek artan bir sıklaşma gözlemlenir.

Bu süre cinsiyete ve yaşa göre değişim gösterebilmektedir. Her ne kadar erkeklerde saçın uzaması ergenliğe daha fazla ise de, erişkinlik döneminde saçın uzaması bayanlarda daha hızlı olmaktadır. Dolayısı ile saç ekimi çıkış süresi bayanlarda daha kısa olabilmektedir.

Uygulama yapılan alandaki damar miktarı da etkilidir. Anatomik olarak damar miktarı arttıkça kanlanma ve doku oksijenasyonu da artacaktır. Genellikle ön saç çizgisi anatomik olarak damarların dolayısı ile dolaşımın çok olduğu bir bölgedir. Bu nedenle kural olmasa da klinik gözlemlerde bu bölgede daha hızlı saç çıkışı görmek mümkündür. Yine aynı nedenlerle dolaşımın az olduğu verteks bölgesinde bu süre nadiren de olsa on sekiz aya kadar bile uzayabilmektedir.

Operasyon öncesi dönem kurallarına uyulması, uygulanan operasyon yöntemi, izolasyon, toplama ve nakli aşamalarında köklerin korunması, Uygulama sonrası dönemde hastanın doktorunun önerilerine uyması bu süreyi olumlu etkileyen faktörler arasındadır.

    Doktora Sorun