Hirsutizm

Hirsutizm kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır ve genel olarak hormonal bozukluktan kaynaklanır. Androgenlerden kaynaklanan, kılların kalınlaşması ve sertleşmesine hirsutizm denmektedir. Hirsutizm belirtileri yukarıda da belirtildiği gibi tüylerin kıla dönüşmesi, sertleşmesi gibi belirtilerdir. Bu durum en çok bıyık bölgesinde, yanaklarda, çenede, göğüs ortasında, karın ve kasık bölgelerinde görülür.

hirsutizmBelirtilere ilaveten göğüslerin düzleşmesi, klitorisin büyümesi ve ses kalınlaşması gibi erkeksi belirtiler görüldüğü takdirde virilizm diye adlandırılan rahatsızlık teşhisi konabilir. Her iki rahatsızlığın nedenlerinin başında aşırı androjen salgılanmasıdır. Hirsutizm nedenlerinin diğerleri ise duruma bağlı olarak benign tümörleri, minoksidil ve testosteron olarak sıralanabilir. Hirsutizm teşhisi kesinlikle doktor kontrolünde belirlenir ve doğrudan kişi kendisi tedavi şekli uygulamamalıdır.

Hirsutizm Tedavisi

Hirsutizm tedavisi için kullanılan yöntemlerden bahsetmek gerekirse, Doktorun uyguladığı testler doğrultusunda belirlenecek bir tedavi yöntemi ile duruma müdahale edilir. Genelde ilaç tedavisi kullanılır ancak tıbbi müdahaleler de bazı durumlarda görülebilmektedir. Tıbbi müdahaleler vücutta duruma neden olan herhangi bir tümörden dolayı yapılır. Bu nedenle doktor kontrolünde ilaç veya tedavi uygulanması gerekmektedir. İlaç tedavisi genelde aşırı salgılanan androjeni kontrol altına almak ve kılların vücuttan beslenme miktarını düzenleme gibi durumlara katkıda bulunur. Tedavi süresi yapılan teşhis ve uygulanan yönteme göre değişken uzunluklarda olabilmektedir.

Hormonal müdahaleler çok kısa vadelerde sonuç vermediği için genelde en kısa altı ay olarak düşünülebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra doktorun önereceği şekilde epilasyon da gerekebilir. Burada önemli nokta doktor tavsiyelerinden hiç bir zaman şaşmamak ve disiplinli bir şekilde tedavi sürecini tamamlamak gerekmektedir. Unutulmaması gereken bir nokta da Hormonlara bağlı olarak sürdürülen tedaviler doktorun belirlediği süre dışında kişiye göre değişiklik gösteren tedaviye cevap süresi ve iyileşme süresi gibi etkenler de süreyi etkilemektedir. 6-7 ay sürebileceği gibi bir sene ve üzerinde bir süre de alabilmektedir.

    Doktora Sorun