Saç Ekimi Caiz Mi? Günah Mı

Saç ektirmek dinen caiz mi sorusunu açıklık getirmek gerekirse, estetik ameliyatlar genellikle sağlık açısından bir probleme yol açmayan, fakat şekil ve görünüm açısından toplum tarafından daha güzel algılanması kişiyi mutlu eden vücudumuzun değişik yerlerinin şekillerinin değiştirilmesi amacı ile yapılır. Yani genel olarak aslında bir hastalığın tedavisi için yapılmadığından hasta bir hastalıktan kurtulmuş olmaz. Fakat başarılı bir sonuç ile estetik kaygıların yol açtığı psikolojik problemler geçmiş olur.

Saç ektirmek günah mı? Saç ekimi ülkemizde ve dünya da en sık yapılan estetik ameliyatlardandır. Popüler kültürün artan etkileri, sağlık ve teknoloji alanındaki yeni gelişmelerle gün geçtikçe daha fazla yapılmaya başlanmıştır. Daha çok estetik kaygılarla yapılsa da saçlı deriyi güneş, soğuk hava gibi fiziksel etkilerden korumaktadır.

Diğer estetik operasyonlarda olduğu gibi saç ekiminde de yasalar, görenekler ve dini kurallar temelinde toplumsal bakış açısı önemlidir. Caiz kelimesi Arapça bir kelimedir ve eylemin yapılmasında yasalara, geleneklere ya da dini kurallara göre sakınca olmaması anlamına gelir.

Ülkemizde ve dünyada estetik operasyonların ve saç ekiminin yapılmasını sınırlayan bir yasa bulunmamaktadır.

Bazı özel durumlar haricinde saç ekiminin yapılması genel tıp kurallarına uygundur. Hatta saçın çeşitli koruma özellikleri nedeni ile sağlık açısından da önerilebilmektedir.

Dinen yapılıp yapılmaması serbest bırakılan, yapılması uygunsuz olmayan eylemler helal, caiz ve mubah eylemlerdir.

İki cihanda da insanları mutluluğa eriştirmek için gönderilen dinimizde zorluğun yeri yoktur. Bu nedenle kolaylık dinidir.

Saç ektirmek insanlık tarihinde son yetmiş seksen yıldır yapılmaktadır. Tıbbi, teknik bir uygulamadır. Peygamberimiz döneminde zaten yapılmadığından kutsal kitabımızda ve sünnette bu konu hakkında direk bilgi bulmak mümkün olmamaktadır. Dolayısı ile haram olduğuna dair de bir hüküm de verilmemiştir.

Özellikle insanın kendi saçlarının taşınması ve nakli esasına göre yapıldığı için insanın normal saçları gibi büyümekte ve ayrıca temizlenip yıkanabilmektedir. Bu sebeplerle fizyolojik olarak abdesti engellememektedir.

Saç dökülmesi tıbbi bir durumdur. Çeşitli hastalıklar ve ya genetik yatkınlıklar saç dökülmesine yol açabilmektedir. Saç dökülmesinin durdurulması ya da dökülen saçların yol açtığı kelliğin tıbbi yöntemlerle tedavisinin özellikle kelliğin psikoloji üzerindeki olumsuz etkileri ve ekilen saçların özellikle güneş ışınlarından koruma özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, saç ekiminin caiz olmadığına dair bir yorum bulunmamaktadır.

Saç Ektirmek Günah mı ?

Kişinin bazı estetik  ihtiyaçları olabilir fakat bu estetik ameliyatların çoğu tedavi amaçlı yapılanlardır. Saç ekimi de kimi insanlar için gerçekten tedavi için kullanılan bir yöntemken, çoğu insan içinde estetik görünüm açısından önemli bir ihtiyaç sebebidir.

Estetiğin meşru olan boyutu dinen yasaklanmamıştır. Ama bunun dini boyutunu merak eden birçok kişi vardır. Yine tekrarlayalım saç ekiminin dinen bir sakıncası yoktur, günah değildir, haram sayılmaz. Saç ekim işlemi eğer kişinin kendi saç kökünden alınarak ekim yapılıyor ise bunun bir günahı olmaz.

Genellikle psikolojik sorunlar, vitamin eksikliği, stres ve genetik ailedeki saç dökülme problemi olan kişiler saç ekimine ihtiyaç duyar. Bu durum daha çok önce kişinin psikolojisini etkiler kendini rahatsız ve mutsuz hisseder, estetik görünüm açısından da eksik hisseder. Ve saç ektirmek artık hem tedavi hem ihtiyaç için yapılan bir işlem olmakta birlikte oldukça yaygınlaşmıştır.

Şöyle bir durum söz konusu dinimizde; sentetik peruk kullanmak veya başkalarının saçlarından kıllarından alınarak yapılan saç ekimi karşımızdaki kişiyi dinimizce aldatmaya girer. Şöyle ki İnsanın bir parçası olan saçın yedek parça gibi bir başkasına takılması,

Başkasının saçıyla kendi saçı gibi karşısındakini kandırmak,

Peygamberimizin (s.a.v) buyurduğu gibi aldatmaya yönelik olduğu için yasaklanmıştır. Fakat kesinlikle peruk kullanmak ta haramdır diyemeyiz. Ama saç ektirme insanın kendi saçından alınarak yine kendinde saç olmayan bölgelere uygulandığı için ve bu bir tedavi yöntemidir ki bu yüzden haram ve yasak değildir. Bununla beraber ekilen saçlar gusül ve abdeste mani değildir. Çünkü kökler deriye işlense dahi yıkanıp temizlenebilir olduğu için abdest kabul olmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

    Doktora Sorun